Algemene informatie

Welkom blad met de belangrijkste info in het kort voorgesteld.

Elke student of personeelslid is ingedeeld in een groep en krijgt een:

loginnaam
waarmee je moet inloggen.
Zowel op het departement als in de computerklas is de loginnaam van een student het [m,r,s]-nummer die hij/zij gekregen heeft van de KU Leuven.
Personeelsleden loggen op het departement in met de loginnaam die ze gekregen hebben van de systeemgroep. In de computerklas kunnen personeelsleden inloggen met hun intranet uid (u-nummer).
Zodra personeelsleden hun loginnaam gekregen hebben, moeten ze de toegang beveiligen door er een nieuw paswoord op te zetten. Dit kan d.m.v. het bevel passwd. Met dit bevel kan je ook je paswoord wijzigen. Het gebruiken, of laten gebruiken, van een loginnaam door iemand anders dan de rechtmatige gebruiker wordt aanzien als een zware fout. Meer informatie in verband met wachtwoorden vind je op volgende pagina of bij de computerklasdocumentatie.
home-directory
waarin, afhankelijk van de loginshell die je toegekend werd, een aantal bestanden staan. Je kan het merendeel van deze bestanden zelf wijzigen. LET OP: om onnodig werk te vermijden, staan in deze bestanden waarschuwingen. Hou je met deze waarschuwingen geen rekening, dan zal je de veroorzaakte problemen zelf moeten oplossen.
quotum
die je toegewezen hoeveelheid geheugenruimte op schijf voorstelt.
Binnen het departement wordt de grootte bepaald door de groepsverantwoordelijke. In de computerklas wordt je quotum jaarlijks berekend. Deze berekening hangt af van het aantal studenten en de beschikbare schijfruimte.
Meer info over quota kan je vinden op volgende pagina.
mailbox
je kunt e-mail zenden en ontvangen. Je e-mail adres is hoogst waarschijnlijk van de vorm Voornaam.Achternaam@cs.kuleuven.be. Elk ander adres, ook al lijkt het te werken, mag je niet gebruiken. Je vindt meer informatie over e-mail op deze pagina.
shell
Dit is de standaard commando vertolker en alzo de weg om met het UNIX besturingssysteem te werken. Er zijn een aantal shells geïnstalleerd, maar we geven enkel ondersteuning voor bash.
Bestanden en directories onafhankelijk van de gebruikte loginshell:
In tabel 5 vind je een overzicht.
Bestanden afhankelijk van de gebruikte loginshell:
In tabel 6 vind je een overzicht